Stanisława Fleszarowa-Muskat
Książki S. Fleszarowej-Muskat

O autorce
|

Bohaterem powieści jest młody literat, który porzuca wygodne życie w Warszawie, by udać się na głęboką prowincję. W zagłębiu miedziowym w południowozachodniej Polsce, gdzie trafia bohater, rozpoczęto "wielką budowę". Miejsce to działa na pisarza inspirująco, ponieważ tworzy tu nowe dzieło o parze słynnych aktorów, których prototypami są Elizabeth Taylor i Richard Burton. Ciekawe postacie, wciągające pomysły fabularne, trafne obserwacje psychologiczne - to główne walory tej prozy.

Fragment powieści:
    Słońce przez szybę autobusu paliło ostro, zdjął marynarkę i dopiero gdy wysiadł na przystanku, narzucił ją sobie na plecy.
    Zastygł w tym geście, serce podskoczyło mu do gardła - po przeciwnej stronie ulicy, na przystanku przed dworcem, wśród ludzi czekających w ogonku na autobus do miasta, siedziała na walizce Majka. Musiała dopiero co wysiąść z warszawskiego pociągu, zmęczona i zgrzana odgarniała dłonią włosy ze spoconego czoła, patrzyła przed siebie nieprzytomnie.
    Jednym skokiem przebył jezdnię, stanął przed nią.
    - Co tu robisz?
    Podniosła się z walizki. Przez chwilę milczała i czerwieniała z wściekłości.
    - Ty, łobuzie - syknęła wreszcie. - To jest Paryż?
    - Kochanie! - starał się ją ułagodzić. Objął ją ramieniem, podniósł walizkę z ziemi.
    - To jest Paryż? - powtórzyła głośniej.
    - Dla mnie jest - powiedział z zadumą.
    - Być może nie zabrzmiało to tak zwycięsko, jak sobie wyobrażał, bo Majka rozpłakała się, objęła go i zaczęła całować.