Stanisława Fleszarowa-Muskat
Książki S. Fleszarowej-Muskat

O autorce
|

Ostatnia część trylogii. Bohaterowie znani z powieści Pozwólcie nam krzyczeć i Przerwa na życie odwiedzają na początku lat siedemdziesiątych miasteczko w Niemczech, w którym znaleźli się na przymusowych robotach podczas wojny. Nieoczekiwane fakty, zaskakujące sytuacje, z którymi przybysze się stykają, uświadamiają bohaterom, że od tragicznej przeszłości, od skutków wojny nie ma ucieczki.

Fragment powieści:
    Postanowiłam uratować tego chłopaka. I nie tylko ze względu na Piotra. Bo chyba go uratowałam? Jeszcze cierpi, ale jest, na pewno jest u r a t o w a n y.
    - Tak - powiedział Gaston. - Ja też w to wierzę.
    - Pomogłeś mi. Wczoraj byłeś ze mną, jak nigdy dotąd. I nigdy cię tak nie kochałam. Nigdy nie byłam bardziej z ciebie dumna.
    - Magdaleno! - powiedział cicho Gaston. Czuł narastający w gardle skurcz. Nie myślał już... na zawsze zapomniał o dziewczynie, którą wczoraj nauczył wstępowania ku górze po najpiękniejszych schodach, czcił i wielbił dziewczynę całego swego życia, dla niej chciał być odważny i mądry, dobry i rozumiejący ludzi, nieustępliwy i wytrwały, i nigdy nie zginający karku, i nigdy nie pokonany do końca. - Magdaleno! - powtórzył.
    - Zaraz wracamy do Paryża - powiedziała. - Już teraz możemy wracać.